استفاده زیاد از مچ دست در برخی کارها مثل تایپ کردن مداوم، باعث ایجاد درد در این قسمت از بدن می شود که به دلیل فشار بیش از حد بر روی عصب مچ دست (عصب مدیان) است. این مشکل، سندرم تونل کارپال نام دارد. حال راههای درمان این مشکل چیست؟
هدف از درمان، برطرف کردن فشار بر روی عصب مچ دست است.
به این منظور اقدامات زیر پیشنهاد میشود:
– ورزش مچ دست تحت نظر متخصص فیزیوتراپی
– بستن شبانه انگشتها با آتل یا نوارهای مخصوص به مدت چند هفته هنگام خواب در کاهش درد موثر است. اگر نتیجه موفقیت آمیز نباشد، در طول روز هم بستن این نوارها و آتل توصیه میشود.
– از انجام کارهایی که باعث شروع درد میشوند، خودداری نمایید.
– در صورتی که امکان توقف کارها وجود ندارد، فعالیتهای خود را کاهش دهید یا به نحوی تغییر دهید که مچ دست تحت فشار نباشد.
– استرس به همراه فعالیت میتواند صدمه بیشتری وارد کند. بنابراین کنترل استرس نقش بسزایی در کاهش درد دارد.
– در صورت استفاده از آتل، باید روش صحیح پوشیدن آن را یاد بگیرید.
– توجه داشته باشید که آتل حرکات را محدود میکند و در ابتدا باعث بیشتر شدن درد میشود، ولی با استفاده مداوم، متوجه اثرگذاری و کم شدن درد میشوید.
– از حرکات تشدید کننده درد بپرهیزید.
– پیروی از برنامههای فیزیوتراپی از سفتی و سختی مفاصل و اختلال در عملکرد عضلات مربوط به مفصل و ارگانهای اطراف آن به هنگام پوشیدن آتل پیشگیری میکند.
– از خم کردن مچ دست بپرهیزید.
زمانی که در حالت درازکش هستید، دست خود را بالاتر نگه دارید.
– از دست سالم برای استفاده از موس کامپیوتر استفاده کنید.
اگر شما به یک مشکل پزشکی مربوط به مچ دست یا مچ درد مبتلا هستید، ممکن است درد یا نشانههای دیگری را نه تنها در مچ دست بلکه در دست مبتلا و انگشتان خود نیز احساس کنید.
احساسات مرتبط با درد مچ دست عبارتند از:
گزگز
خستگی
درد
سفتی
بیحسی
مور مور
گرم یا سرد شدن بیش از حد
نشانههای دیگر شامل تورم و مشکل حرکت دادن مچ دست است.
درد مچ دست میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. این درد میتواند ناشی از فرسودگی طبیعی مچ دست، استفاده مفرط از آن، صدمه، فرآیند طبیعی پیری و یا یک بیماری سیستمیک باشد. این چند مورد، شایعترین علل درد مچ دست میباشد.
علت درد مچ دست هر چه باشد، بیمار باید برای تشخیص دقیق، تحت مراقبتهای پزشکی یک پزشک مجرب قرار گیرد.
تشخیص زود هنگام آن، جلوگیری از علائم جدیتر را آسانتر کرده و موجب بهبود سریع و کامل بیمار میشود. اما به تأخیر انداختن پروسه تشخیص، میتواند تاثیرات نامطلوبی بر قابلیت درمان مفصل بگذارد و موجب کاهش دامنه حرکت و احتمال از کار افتادگی طولانی مدت مچ دست گردد. علتهای شایع درد مچ دست کدامند؟
اگر چه دلایل درد مچ دست ، لیست طویلی دارد، اما تعدادی از آنها را اغلب در بیماران خود مشاهده میکنیم و آنها را با تطبیق و جا انداختن مفصل مبتلا، استراحت مچ دست، اعمال یخ، ماساژ، فیزیوتراپی و مدالیتههای درمانی و مراقبتهای توانبخشی، بسته به شرایط بیمار و اهداف درمان، با موفقیت برطرف میکنیم.
این موارد شایع عبارتند از:
1تاندونیت (التهاب تاندون) – تاندونیت که اغلب با درد شدید و تیر کشیدن همراه است، ناشی از التهاب تاندون است و میتواند در هر مفصلی از بدن رخ دهد. میتوانید در مورد درمان کایروپراکتیک برای درد مچ دست ناشی از التهاب تاندون، مطالب بیشتری بخوانید.
2گیر افتادن اعصاب محیطی – این عارضه به عنوان فشردگی عصب نیز شناخته میشود و زمانی رخ میدهد که عصب توسط بافت اطراف، استخوان، عضله، تاندون و یا غضروف، تحت فشار قرار گرفته و یا گرفتار میشود.
3سندرم پروناتور – این سندرم، یک نوروپاتی فشاری محیطی است و هنگامی رخ میدهد که عصب مدیان بازو بین عضلات ساعد، فشرده میشود. این سندروم اغلب با سندرم تونل کارپ اشتباه گرفته میشود. سندروم تونل کارپ نیز مربوط به عصب مدیان است، اما با این تفاوت که فشرده شدن عصب در مچ دست رخ میدهد ( نه در آرنج- سندرم پروناتور). گیر افتادگی طولانی مدت، پیچ خوردن و دررفتگی (پروناسیون) مچ دست که در کار با تجهیزات ساخت و ساز رخ میدهد، میتواند به این عارضه منجر شود.
4سندرم تونل کوبیتال – هنگامی که فشار بر روی عصب اولنار دست وارد شود، میتواند باعث تورم، ضعیف و یا شل شدن انگشت حلقه و انگشت کوچک شود. درد، بیحسی، مورمور شدن در این دو انگشت نیز از علائم سندرم تونل کوبیتال است. هر چند این سندروم این دو انگشت را تحت تأثیر قرار میدهد، اما منشاء مشکل آن در آرنج است، جایی که عصب اولنار توسط یک برآمدگی استخوانی کوچک در سطح داخلی آرنج، تحت فشار قرار گرفته است. به آن قسمت از آرنج معمولاً “استخوان خنده دار” میگویند.
5سندرم تونل کارپال – هنگامی که فشار بر روی عصب مدیان قرار گیرد، موجب درد و بیحسی یا سوزش در انگشت شست و در دو انگشت نزدیک و نصف انگشت بعدی میشود.
6سندرم تونل گایون – این عارضه هم به عصب اولنار مربوط است، با این تفاوت که این بار، نقطه فشرده شدن عصب در تونل گایون است که کانالی در مچ دست است که از طریق آن عصب اولنار از کف دست و انگشت حلقه و انگشت کوچک عبور میکند. اگر چه این وضعیت مشابه با سندروم تونل کارپال است، اما مربوط به عصب کاملاً متفاوتی است. این عارضه در میان دوچرخه سواران شایع است.
7سندرم تونل رادیال – این عارضه زمانی اتفاق می افتد که عصب رادیال در کانالی موسوم به تونل رادیال در آرنج، فشرده میشود. علایم این بیماری اغلب با سندروم آرنج تنیسبازان (تنیس البو) اشتباه گرفته میشود.
درد مچ دست با منشاء آسیب دو نوع آسیب وجود دارد که میتواند موجب درد مچ دست شود:
ضربات ناگهانی (مانند سقوط از ارتفاع) میتواند منجر به شکستگی، رگ به رگ شدن، کوفتگی (کبودی) و کشیدگی تاندوم مچ دست شود.
صدمات ناشی از فشار مکرر (مانند تایپ کردن مداوم).
رگ به رگ شدن / کشیدگی مچ دست – آسیب جزئی که به علت رگ به رگ شدن مپ دست یا کشیدگی ایجاد میشود، اغلب میتواند در خانه با اعمال یخ، بستن و ثابت نگه داشتن مچ دست برطرف شود. اما به هر حال تشخیص آن توسط ما و یا سایر مراکز درمانی قبل از خود درمانی، اهمیت دارد. به این ترتیب، میتوانید مطمئن شوید که این یک وضعیت جدی نیست و نمیتواند باعث آسیب طولانی مدت و یا دائمی گردد.
سندرم اینتروزئوس قدامی – این سندرم شامل ضعف عضله غیرفعال شده ناشی از آسیب به عصب اینتروزئوس قدامی است که میتواند منجر به فلج ناقص ساعد شود.
سندرم گیر افتادگی پشتی – این عارضه در افرادی شایع است که فعالیتهای همراه با تحمل وزن انجام میدهند، یعنی فعالیتهایی مانند ژیمناستیک و وزنه برداری که شامل کشش بیش از حد است.
صدمات ناشی از تروما – اگر پزشک در طول معاینه متوجه شکستگی در مچ دست شما شود ( و یا مشکوک به آن باشد)، شما را با تشخیص شکستگی به یک جراح ارتوپد ارجاع میدهد.
سندرم استفاده بیش از حد و فشار مکرر– زمانی که عضلات و اجزای مربوط به مچ دست به طور مداوم در یک موقعیت قرار بگیرد و با یک حرکت تکراری برای مدتهای طولانی مورد استفاده قرار گیرد، ممکن است ملتهب شده و یا بین بافتهای اطراف آن فشرده گردد و هر یک از علائم فوقالذکر بروز کند. گیرافتادگی مکرر و مزمن و پیچ خوردن بازو به خصوص، در بروز درد مچ دست دخیل هستند.
آرتروز– التهاب مفاصل و روماتیسم مفصلی، هر دو میتوانند با درد مچ دست مرتبط باشند. میتوانید مطالب بیشتری در مورد درمان کایروپراکتیک موجود برای التهاب مفاصل مچ دست بخوانید.
درمان درد مچ دست
بریس مچ دست
پوشیدن مچبند و یا ساپورت مچ میتواند به ایجاد ثبات در مچ دست، کمک کرده و امکان بهبود بافتهای آسیب دیده را فراهم میسازد. بریس و یا ساپورت باید بلافاصله پس از آسیب و حتی در خارج از محیط ورزشی استعمال شود.
ماساژ درمانی
ماساژ مچ دست شامل حرکت دادن پوست، فاسیا، عضلات و تاندون مچ دست است که به منظور افزایش احساس آرامش و التیام در منطقه دست و مچ انجام میشود. ماساژ موجب سلامتی و التیام دست و مچ دست، افزایش انعطافپذیری و تون عضلانی، بهبود انعطاف پذیری و تحرک آن شده و به خروج و دفع ضایعات از آن کمک میکند.
فیزیوتراپی
انواع مختلف درمان فیزیکی برای مقابله با چالشهای مختلف در بدن وجود دارد. درمان فیزیکی ارتوپدی، با درمان مشکلات سیستم عضلانی، ریکاوری و بهبودی پس از عملهای ارتوپدی، آسیبهای مفاصل و جراحات ورزشی و غیره سر و کار دارد.
اقدامات کمکیمحافظت
استراحت
اعمال یخ
کمپرس کردن
بالا نگه داشتن مچ دست
ثابت نگه داشتن
اعمال یخ باعث میشود که مویرگها کوچک شده و به حالت عادی بازگردند، تا نهایتاً به طور طبیعی، درد کاهش یابد. اعمال یخ همراه با کمپرس، مؤثرتر از یخ درمانی به تنهایی است.
تسهیل عصبی-عضلانی از طریق حس عمقی
این روش درمانی پیشرفته با بهره گیری از یک سری تمرینات ایزومتریک (انقباض استاتیک در برابر مقاومت ارائه شده توسط درمانگر) در ترکیب با تکنیکهای کشش ایزوتونیک (غیرپویا) انجام میشود، این روش به شما اجازه میدهد که به حداکثر انعطاف پذیری غیرپویا و استاتیک برسید، همچنین دامنه حرکتی مچ دست شما را بهبود میبخشد.
تمرینات ورزشی