loading
هالوکس والگوس و راه های درمان آن
هالوکس والگوس و راه های درمان آن

هالوکس والگوس چیست؟

انحراف شست پا، یا هالوکس والگوس، شایع‌ترین دفورمیتی پا است؛ به این عارضه بونیون شست پا نیز گفته می‌شود. علت آن هم رشد یک برجستگی استخوانی اضافی به سمت بیرون، در انگشت شست پا است.

انحراف شست پدیده شایعی در انگشتان پا است و در 90 درصد موارد در زنان اتفاق میفتد. کجی شست پا را هالوکس والگوس می نامند. هالوکس به معنای شست بوده و والگوس به معنای انحراف به سمت خارج است.
این بیماری ممکن است زمینه خانوادگی داشته باشد. بیمار ممکن است همین مشکل را در پدر یا مادر یا خواهر و برادر خود هم ببیند. پوشیدن کفش نامناسب مثل کفش هایی با پنجه تنگ و باریک و کفش های پاشنه بلند از مهم ترین علل ایجاد کننده این بیماری است. متاسفانه 90 درصد زنان کفش هایی می پوشند که برایشان تنگ است .

شما می توانید اصلاح غیر جراحی انحراف هالوکس والگوس را به وسیله ی آتل و توسط دکتر هادی خدایی از این لینک ببینید.

علت بروز:

برای ابتلا به هالوکس والگوس، نمی‌توان یک دلیل مشخص آورد. درواقع می‌توان گفت تأثیر هم‌زمان چندین عامل مختلف در ایجاد این بیماری نقش دارد. ژنتیک یکی از عوامل مؤثر در ابتلا به آن است. برخی ژن‌ها، باعث انعطاف‌پذیری بیشتر رباط‌ها شده و به‌این‌ترتیب احتمال به وجود آمدن بونیون را بیشتر می‌کنند. به همین دلیل این عارضه تا حدی زمینه ارثی و خانوادگی دارد.

پوشیدن کفش نامناسب و تنگ، ایستادن طولانی‌مدت و فشاری که در حین راه رفتن به پا وارد می‌شود، در کسانی که زمینه ارثی بیماری را دارند، می‌تواند علت هالوکس والگوس و انحراف شست پا باشد. داشتن برخی از ریسک فاکتورها هم احتمال ابتلا به آن را افزایش می‌دهد؛ این عوامل عبارت‌اند از: سابقه خانوادگی ناهنجاری‌های پا، مانند انحراف شست پا و صافی کف پا وارد شدن آسیب به پا بیماری‌های التهابی که باعث درگیری مفاصل پا می‌شوند، مانند آرتریت روماتوئید

گاهی بر اثر فشار کفش بر روی این برجستگی روی آن قرمز و دردناک میشود. هرچه این برجستگی بزرگتر میشود راه رفتن هم برای بیمار مشکل تر می شود. به تدریج انگشت شست به طرف انگشت دوم منحرف می شود و حتی ممکن است به زیر آن برود. پوست زیر پنجه پا به تدریج کلفت و دردناک میشود. ممکن است بر اثر فشار شست، انگشت دوم هم منحرف شود و به روی انگشت سوم برود. با شدید انحراف شست، راه رفتن دشوار و بیمار دچار درد مزمن می شود و ممکن است ساییدگی مفصل بوجود آید. انحراف شست پا ممکن است در سنین نوجوانی و در حدود سنی 15-10 سال بخصوص در دختران بوجود آید.

علائم هالوکس والگوس:

  • بونیون یک کلمه یونانی به معنای شلغم است. بونیون شست پا، همان‌طوری که از اسم آن مشخص است، برآمدگی شلغم مانندی در سطح خارجی انگشت پا است که می‌تواند قرمز، متورم و دردناک باشد. در ادامه از علائم آن، می‌توان موارد زیر را نام برد:
  • ناتوانی در خم گردن انگشت شست پا، یا احساس درد و سوزش شدید هنگام تلاش برای خم کردن آن
  • ناتوانی در استفاده از کفش‌های معمولی
  • ضخیم شدن پوست یا ایجاد میخچه در پا
  • انگشت چکشی (سفت شدن و دردناک شدن تاندون‌های انگشت شست پا)
  • بی‌حسی در انگشت شست پا
درمان غیرجراحی هالوکس والگوس

روش‌های درمان انحراف شست پا:

متأسفانه باید بگوییم که بونیون‌ها پس از تشکیل، دیگر از بین نمی‌روند و بنابراین درمان هالوکس والگوس، بر مدیریت و تسکین علائم تمرکز دارد. این درمان به روش های زیر صورت میپذیرد:

  • نوارها و پدهای مخصوص بونیون: پدهای بدون نسخه که برای درمان بونیون هستند، می‌توانند التهاب را کاهش و شدت درد را کم کنند. همچنین می‌توان از نوارهای طبی، برای نگه‌داشتن پا در وضعیت صحیح استفاده کرد.
  • تغییر کفش و استفاده از کفش مناسب: برای کم کردن فشار وارد به انگشتان پا، می‌توان از کفش‌هایی که پنجه پهن‌تری دارند، استفاده کرد. همچنین می‌توانید با کمک وسایل مخصوص، پنجه کفش‌های قبلی خود را پهن‌تر کنید.
  • مسکن‌ها: استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)، در کنار استفاده از کمپرس یخ، می‌تواند به کاهش درد و التهاب در محل ضایعه کمک کند.
اگر روش‌های بالا برای شما پاسخگو نبود، پزشک یکی از روش‌های زیر را پیشنهاد خواهد داد یا به‌صورت ترکیبی، مجموعه‌ای از درمان‌ها را برای رسیدن به نتیجه مطلوب دنبال می‌کند:
  • کفش‌های ارتوپدی: کفش‌های ارتوپدی مخصوص، می‌توانند به اصلاح وضعیت پا و کاهش میزان انحراف شست پا کمک کنند. استفاده از آتل در طول شب نیز می‌تواند به بهبودی و کاهش علائم در برخی افراد کمک کند.
  • فیزیوتراپی: ماساژ، فیزیوتراپی و اولتراسوند درمانی، با کاهش چسبندگی‌های بافت نرم به کاهش درد و التهاب ناشی از بونیون کمک می‌کنند.
  • تزریق موضعی داروهای استروئیدی: تزریق موضعی داروهای استروئیدی، می‌تواند به کاهش درد و التهاب در مفصل درگیر کمک کند. اما اگر تزریق استروئیدها به‌دفعات زیاد انجام شود یا به خود مفصل تزریق شود، ممکن است باعث ایجاد عوارضی شود. تزریق استروئیدها، اغلب در موارد شدید بیماری و در صورت عدم پاسخ مناسب به سایر درمان‌ها، برای به تعویق انداختن یا جلوگیری از جراحی انجام می‌شود.
  • جراحی: جراحی در مواردی توصیه می‌شود که درمان‌های غیر جراحی به بهبود وضعیت بیمار کمکی نکنند و شدت ضایعه به حدی باشد که راه رفتن را برای بیمار سخت کند. به جراحی که برای درمان هالوکس والگوس انجام می‌شود، بونیونکتومی می‌گویند. در طی این جراحی، پزشک بونیون را برداشته و سپس انگشت‌ها را مجدداً با هم تراز می‌کند تا انحراف ایجادشده در اثر رشد بونیون اصلاح شود.

شما می توانید نمونه ای دیگر از اصلاح این انحراف توسط کلینیک ارتوپدی فنی آتل را از این لینک مشاهده کنید.

شما میتوانید در کلینیک ارتوپدی فنی آتل، بدون درد و جراحی، عارضه ی خود را درمان کنید. جهت دیدن ویدئو های رضایت و قبل و بعد درمان، می توانید به اینستاگرام ما و کانال آپارات ما سر بزنید.